De Tjongerschool is vanaf nu een gecertificeerde Vreedzame School

4 juni 2019

De Vreedzame School is een programma voor de gehele basisschool. Elk schooljaar wordt de kinderen een breed scala aan activiteiten aangeboden door middel van thema’s als: onze klas, conflicten, communicatie, gevoelens en anders en toch samen Bijzonder bij het programma van de Vreedzame School is het onderdeel mediatie. Leerlingen uit de hoogste groepen, worden getraind om op school te kunnen functioneren als leerlingmediator. Zij leren om volgens een protocol meningsverschillen en conflicten van leerlingen op de Tjongerschool te helpen oplossen. Zij hebben hiervoor vandaag ook een certificaat ontvangen.

Doelstelling is dat er elke dag een tweetal mediatoren dienst heeft. Tijdens de pauzes lopen de mediatoren rond en letten goed op of ze ergens kunnen helpen bij een ruzie of conflict. Gedurende de hele dag zijn ze bijvoorbeeld aanspreekbaar voor het helpen oplossen van conflicten, ook in de klas. Zij doen dit veelal zelfstandig, maar kunnen altijd terugvallen op de begeleidende leerkrachten. Ook kunnen zij aangeven dat zij in bepaalde gevallen de mediatie liever niet doen.